maandag 1 december 2008

Piet Hein
Soms zie je grote veranderingen aan kleine dingen. Een reclamespot bijvoorbeeld, die begint met de woorden 'Wij Nederlanders'. Nog geen tien (vijf?) jaar geleden was dat ondenkbaar. 'Wij Nederlanders zijn een gedreven volk' vervolgde de spot, van een energiebedrijf. O ja? 
Wie of wat wij zijn wordt momenteel met koortsachtige nijver vastgelegd in boeken en tv programma's: De geschiedenis van Nederland is net afgelopen, Nederland in twaalf moorden loopt nog tot eind december. En overal komen canons van. Van Nederland op zich (in 50 vensters) tot de Nederlandse poëzie (in 100 onontkoombare gedichten, van Komrij) en de Nederlandse kunst (Dit is Nederland in 80 meesterwerken). Allemaal aansprekende no nonsense titels zijn het. Helder, duidelijk, fris - in die sfeer. Eén stap verder en je zit bij Trots op Nederland, de gebakken lucht van politica Rita Verdonk. 
Ja, een beetje eng is het wel, al dat genederlands. 
'Piet Hein, Piet Hein, zijn naam is klein, zijn daden bennen groot' zong je vroeger als kind. Geen idee wat het betekende en dat gaf niks. Een tijd geleden waren die Piet en de zilvervloot uit dat liedje ineens deel van iets dat VOC-mentaliteit heet. Hoor je weinig meer van.   

Geen opmerkingen: