dinsdag 2 december 2008

In kleur
Het verleden is in zwart-wit - vraag me niet waarom, je realiseert je pas dat het zo is bij het zien van vroege kleurenfilms. Daarvan zijn er maar weinig, maar toch steeds meer, gek genoeg. Zoals de bijzondere afleveringen afgelopen jaren van het geschiedenisprogramma Andere Tijden met amateur kleurenfilms van Nederland in de jaren dertig en vijftig. Zo fris als het er allemaal uitzag: de nog lege straten met een enkele auto, het groen van de bomen, de rode lippenstift van de vrouwen. 
Harry Wright, een Amerikaanse rijke industrieel met een passie voor film, trok in de jaren 30 de wereld over en filmde overal inheemse stammen en gebruiken. Hij loopt door de kashba in Marakech, schudt boomlange Masaïmannen de hand en in Mexico filmde hij 'unknown indian tribes'. In The Thirties in Colour (BBC4) is Wrights werk te zien, samen met andere bijzonder materiaal. Veel van wat je er in ziet is nu van de aardbodem weggevaagd. 
Wat opvalt is het niets-aan-de-hand muziekje dat Harry er onder zette. Voor hem waren die mensen met hun rieten rokjes iets waar hij zichzelf en zijn vrienden mee kon verbazen. Het was vermaak, van een soort die nu allang is uitgestorven. Van ver voor de politieke correctheid en het collectieve schuldgevoel waaronder Westerlingen tegenwoordig gebukt gaan als het gaat om Afrika en verre stammen. Een andere wereld.

ps: 9 december is de laatste, met amateurbeelden van Berlijn vol rode swastika's.

1 opmerking:

muriel zei

ik ben gewoon een hardcore huismus!;)
en jouw stukjes zijn ook zeer fijn!